Le Petit, een speaker uit de jaren 80, van Simon

Gerelateerde projecten
TOSIZE Furniture
Nieuw!
Bekijk onze nieuwe vakkenkasten 3D configurator
Wij maken klussen nóg makkelijker!
Start direct met samenstellen
TOSIZE Furniture
Nieuw!
Bekijk onze nieuwe vakkenkasten 3D configurator
Logo TOSIZE.be
Start direct met samenstellen

Maak dit project zelf met plaatmateriaal op maat gezaagd door TOSIZE.be!

Simon

Simon

DE

Gemiddeld

3 minuten

In dit project legt Simon uit hoe hij zelf begon met het maken van op maat gemaakte Franse hifi-clubluidsprekers. Onder andere gemaakt van gezaagd MDF 25mm en voor relatief weinig geld heeft hij een mooie luidspreker gemaakt.

Beschrijving door Simon

Het concept komt van een Franse hifi "club" en werd uitgebracht in 1984. Een vriend van mij die geïnteresseerd was in hifi raadde mij deze luidsprekers aan. Na mij er kort over te hebben geïnformeerd, besloot ik deze zelf te bouwen, voor de prijs van rond de € 350,- zijn er nauwelijks luidsprekers van vergelijkbare kwaliteit.

Hoe ik dit project heb gedaan

Eerst moest ik alle informatie over het bouwen van de luidspreker uit de in het Frans geschreven blauwdruk halen en een paar berekeningen maken. Daarna heb ik alle benodigde onderdelen op internet besteld, dit waren: - Het chassis (Fostex FE103NV) - Het 25 mm dikke MDF hout - basreflexbuizen - bindpalen - naaldvilt, evenals schroeven, spijkers en houtlijm.Toen alle materialen gearriveerd waren, hebben we eerst gaten gezaagd voor het chassis in het voorpaneel met een gatenzaag 86mm. Daarna gaten gemaakt voor De basreflexbuizen zijn gezaagd met een gatenzaag van 74 mm. Daarna moesten we de gaten voor het chassis nog een paar mm uitpijlen omdat ze er nog niet helemaal in pasten. Vervolgens hebben we de zijpanelen, boven- en onderpanelen en het front gelijmd panelen met sneldrogende lijm en vervolgens verzwaard met stenen. Vervolgens zijn er gaten in gemaakt Achterwanden geboord om de verbindingspalen in te schroeven. Ook hebben we 2,5 mm koperkabels aan de chassisverbindingen gesoldeerd. Nadat de lijm droog was, zijn we verder gegaan bezig met de behuizing. We hebben in totaal 10 gaten in de zijkanten, boven- en onderwanden geboord en daarna 8 mm betonpluggen erin gezet om de achterwand daarna makkelijk in en uit te kunnen schroeven. Vervolgens hebben we het naaldvilt afgesneden met een cuttermes en deze aan alle kanten aan de binnenkant vastgelijmd.Nu hebben we een tweede, kleiner frontpaneel met een gat erin, voor het gat voor de basreflexbuis gelijmd. Hierdoor verandert het geluid. Vervolgens hebben we het chassis in de behuizing geschroefd, de kabels aan de binnenkant aan de aansluitpalen gesoldeerd en tenslotte het achterpaneel met 5 mm houtschroeven vastgeschroefd. Helaas oefenden de grote schroeven met de deuvels op twee plekken te veel kracht uit op het hout waardoor er een lichte scheur ontstond, daarom hebben we de schroeven weer losgedraaid en 4mm schroeven gebruikt. Vervolgens hebben we wat houtlijm in de scheur gedaan en de muren vastgeklemd met een schroefklem, na ongeveer een uur hebben we de klem weer losgemaakt en alles zag er weer prachtig uit.

Afmetingen van mijn doe-het-zelf-project

H: 54,6 cm
B: 35,2 cm
D: 25,2 cm

Tip! Bekijk ook onze handige klustips!

In deze DIY video ontdek je hoe je projecten van anderen als inspiratie kunt gebruiken voor je eigen klus. Zie hoe TOSIZE Furniture kasten gemaakt zijn en pas ze aan naar jouw smaak. Leer hoe je bestaande zaaglijsten overneemt en ze aanpast aan je eigen behoeften. Met handige tips en stap-voor-stap uitleg, wordt het makkelijk om je eigen project te starten en te voltooien. Begin vandaag nog met jouw unieke DIY project!

Hoe nu verder?

Wil jij dit DIY project maken? Bekijk de zaaglijst van Simon en maak jouw bestelling eenvoudig compleet.

98,58 €


Alle gebruikte materialen

Uitleg

Alle plaatmaterialen bekijken