Fineer

Thuiswinkel Waarborg

Een massieve houten plaat is een plaat die door-en-door bestaat uit hout. Een gefineerde plaat is een plaatmateriaal dat aan de boven- (en onder)zijde is afgewerkt met een houten fineerlaag. Een fineertoplaag is een dunne gesneden houten toplaag die op een sterke drager is gelijmd of geplakt. Beide panelen hebben een fraaie uitstraling en brengen de warmte in huis! Een van de bekendste houten panelen is eiken, daarnaast is vuren ook een populaire houtsoort.

Heb je het over gefineerd plaatmateriaal, dan is gefineerd MDF toch wel een van de bekendste soorten. Toch zijn er ook ander dragers beschikbaar zoals massief hout of multiplex. In ons assortiment vind je een ruim aanbod van gefineerd plaatmateriaal.


Bestel gefineerd mdf op maat gezaagd

Massief en gefineerd plaatmateriaal op maat online bestellen

Koop op maat gezaagde massief houten plaatmateriaal of gefineerde panelen eenvoudig online. Wij hebben verschillende merken, uitvoeringen en snijwijzes beschikbaar. We begrijpen dat door de vele mogelijkheden het lastig is te kiezen. Via onze filters kan je gemakkelijk de uitstraling vinden die past bij jouw toepassing. Voor elke klus is een passende houtsoort of dikte te vinden!

Onze fineren decoren beschikken over een elegante fineerlaag (van echt hout). Dit geeft de houtplaten een fraai uiterlijk en geeft de natuurlijke uitstraling. Gefineerde platen zijn constructieve platen, vaak MDF, die afgewerkt zijn met een dunne, houten toplaag. Hierdoor heeft het de uitstraling van een massieve houten plaat, maar de voordelen van MDF. Dat maakt dat de panelen naast praktischer ook duurzamer zijn dan massieve timmerpanelen. Vezelplaten bestaan namelijk uit samengeperste houtsnippers, wat een afvalproduct is.

Wat is gefineerd plaatmateriaal?

Gefineerd plaatmateriaal zijn platen die aan de boven- (en zonder)zijde afgewerkt zijn met een dunne, houten fineerlaag. Deze houten fineerlaag is een dun gesneden plak hout die op een drager geplakt of gelijmd wordt waardoor de plaat in zijn geheel een massieve uitstraling krijgt. Fineren worden op verschillende manieren gesneden en opgebouwd. De bekendste varianten zijn dosse, kwartiers en afrol. Afhankelijk van de houtsoort en snijwijze wordt een bepaalde uitstraling gecreëerd. Hieronder lees je meer over de verschillende soorten fineren.

Fineerplaten zijn, door de natuurlijke uitstraling, bij uitstek geschikt voor decoratieve doeleinden: het combineert de sterke eigenschappen van de drager met een toplaag naar wens. Doordat het materiaal enkel een dunne toplaag heeft, is het ook een stuk betaalbaarder dan massief plaatmateriaal en behoud je toch de échte natuurlijke look-and-feel. Wel belangrijk om te realiseren, een fineren toplaag is net als een massieve plaat, écht hout en daardoor gevoelig voor UV. Het is daarom belangrijk fineren plaatmaterialen nog af te werken met een lak of beits.

Bekijk hier ons assortiment aan gefineerde plaatmateriaal:

Betaalbaar plaatmateriaal met een houten look op maat bestellen

Wanneer je op zoek bent naar afgewerkt plaatmateriaal kom je over het algemeen in twee categorieën terecht: gemelamineerd plaatmateriaal en gefineerd plaatmateriaal. Als drager, of basis, wordt vaak voor MDF, spaanplaat of een andere sterke plaat gekozen. Het verschil tussen deze dragers is over het algemeen minimaal. Ben je op zoek naar een specifieke textuur, of kleur? Ga dan voor jouw favoriete toplaag en laat je niet beïnvloeden door de drager van het materiaal.

Gefineerd plaatmateriaal

Doordat gefineerd materiaal op een drager geplakt wordt, erft het zijn sterke basis eigenschappen, daardoor trekt gefineerd plaatmateriaal bijvoorbeeld niet krom ten opzichte van massief plaatmateriaal en is het plaatmateriaal gemakkelijk te monteren en bewerken. Wel blijft het écht hout, en daarom blijft het materiaal gevoelig voor UV-straling waardoor verkleuring kan ontstaan. Het is dus belangrijk bij gefineerd plaatmateriaal dat je het goed beschermt met bijvoorbeeld lak, olie, beits of was. 

Wanneer je gefineerd plaatmateriaal op maat zaagt, zie je dat alleen de boven- en onderkant voorzien zijn van de toplaag van fineer. Aan de zijkanten zie je het materiaal van de drager zitten (meestal MDF). Om deze kanten mooi af te werken, bestaat er fineerband. Dit is in dezelfde houtsoort te verkrijgen als de toplaag, zodat er een mooi geheel ontstaat na het afwerken van de randen. 

Gefineerd plaatmateriaal is gemakkelijker zelf te bewerken dan gemelamineerd plaatmateriaal, omdat de fineerlaag minder snel splintert. Wil je zeker zijn dat de zaagranden er netjes uitzien? Laat het materiaal dan door ons professioneel op maat zagen!

De voordelen van gefineerd materiaal zijn:

  • Natuurproduct, élke plaat is uniek
  • Duurzaam ten opzichte van massief plaatmateriaal
  • Niet van massief hout te onderscheiden
  • Mooie, warme en natuurlijke uitstraling

Gefineerd MDF of massieve meubelpanelen?

Gefineerd MDF

We zijn allemaal wel bekend met de eigenschappen van MDF: een samengeperste vezelplaat. Net zoals bij spaanplaat is de kwaliteit van het MDF afhankelijk van de persdruk en persduur. Wij verzagen enkel hoge kwaliteit MDF. Waar de vroeger de standaard drager van gemelamineerde meubelpanelen spaanplaat was, wint MDF aan terrein door zijn sterke, stabiele en hoogwaardige eigenschappen. Door zijn homogene opbouw maakt het je zaag- en boorapparatuur minder snel bot en is het gemakkelijk te monteren. Ben je op zoek naar gefineerd materiaal? Dan is de standaard drager MDF of, van oudsher, massieve panelen. Doordat fineer kwetsbaarder is dan gemelamineerd materiaal wordt bij deze toplagen altijd MDF als drager gekozen.

Massieve panelen

Ben je op zoek naar meubelpanelen met een houten uitstraling? Dan kan het ook zijn dat je op massieve panelen uit komt. Of massieve panelen met een fineertoplaag. In de houtindustrie wordt massief vaak als containerbegrip ingezet. Een écht massief paneel, dat uit één geheel bestaat, is namelijk erg kostbaar. Daarnaast is er schaarste in de industrie, waardoor op een creatieve manier nieuwe houten panelen samengesteld worden. Zo blijft het materiaal betaalbaar, toegankelijk en wordt dezelfde look-and-feel gecreëerd als bij een massieve plaat. Houten panelen met een massieve kern zijn een van de oudste soorten fineerpanelen. Voor de kern worden houten lamellen gebruikt en de toplaag wordt vervolgens afgewerkt met een fineerlaag. De kwaliteit en prijs hangt sterk af van de zichtkwaliteit van het fineer, de dikte van de toplaag en, of deze één- of tweezijdig afgewerkt is. 

Decoratief spaanplaat

Als laatste willen we ook nog kort de meubelpanelen benoemen. Dit is géén fineerplaat, maar een spaanplaat met een gemelamineerde (kunststof) toplaag. Dit plaatmateriaal is volledig afgewerkt en hoeft niet meer behandeld te worden zoals massieve houten panelen en fineer wél nodig heeft. Gemelamineerde platen worden is veel kleuren en uitvoeringen geproduceerd en is tegenwoordig bijna niet meer te onderscheiden van een extra natuurlijke look-en-feel. Gemelamineerde panelen hebben een aantal belangrijke eigenschappen:

  1. Het is ecologisch een duurzame keuze
  2. Het is relatief goedkoop
  3. Het is een licht een veelzijdig materiaal
  4. Het is gemakkelijk te verzagen en schroeven.
  5. Het hoeft niet meer afgewerkt te worden

Wil jij het jezelf makkelijk maken? Kies dan voor gemelamineerd plaatmateriaal in plaats van fineer. 

De eigenschappen van decoratieve meubelpanelen

Hierboven heb je het verschil tussen massief en gefineerd kunnen lezen. Ook de verschillende soorten dragers zijn aan bod gekomen. Maar naast deze eigenschappen, zijn er ook nog een aantal praktische eigenschappen die van toepassing kunnen zijn op je DIY projecten. 

Meubelpanelen

De meest voorkomende variant van beschikbare meubelpanelen is met een spaanplaat of MDF drager. Ben je benieuwd naar de eigenschappen van dat plaatmateriaal? Onze tip: Lees dan meer over de eigenschappen van de drager. Zo kom je er snel achter of het plaatmateriaal geschikt is voor jouw volgende DIY project.

Fineerplaten met vochtwerende eigenschappen

Zie je het type V313 of de term vochtwerend voorbij komen bij het product, dan is de kern van de drager vochtwerend. De verlijming, persdruk en persduur van de samenstelling van vezelplaten voegen extra vochtwerende eigenschappen aan het plaatmateriaal toe. Houd wel altijd rekening er mee dat de toplaag niet per definitie vochtwerend is. Benieuwd naar de eigenschappen? Bekijk de eigenschappen van vochtwerend MDF of vochtwerend spaanplaat.

Fineren en merken

Fineerplaten zijn te bestellen in diverse varianten en diktes en met een grote diversiteit aan structuren. Laat je niet afschrikken door de vele merknamen zoals Nørdus, Infinite Wood, Querkus of andere grote merken. De decoren zijn vergelijkbaar qua kleur, structuur en kwaliteit. Wij beschikken over diverse merken en leveren enkel fineer panelen van hoge kwaliteit, welke beschikken over een unieke uitstraling.

Lees hier meer over de verschillende merken die wij aanbieden.

Gefineerd MDF als interieurtoepassing

Gefineerd MDF wordt veel gebruikt voor het maken van meubels. Het is een veelzijdig product waardoor het voor veel doeleinden ingezet kan worden. Denk hierbij aan (tussen)wandjes, muurbekleding, meubeltoepassingen, deuren en meer. Met de diverse mogelijkheden aan decoren en texturen is er voor elke klus een passend plaatmateriaal.

 

Doe-het-zelfprojecten met meubelpanelen

Inspiratie nodig of gewoon nieuwsgierig naar wat je allemaal kan realiseren met gefineerd plaatmateriaal? Neem dan een kijkje op ons klus- en interieur blog. Vele anderen gingen je voor door mdf op maat te bestellen. Wellicht zit jouw droommeubel er al wel tussen en kan jij de boodschappenlijst zo overnemen.

Alternatieven voor meubelpanelen

Is gefineerd plaatmateriaal toch niet wat je zoekt? Bekijk ons gehele assortiment plaatmateriaal; alles is tot op de millimeter nauwkeurig op maat te zagen of frezen en vindt de ideale houtsoort voor jouw volgende project.