Opbergmeubel

In sommige loze ruimtes wil je het liefst een kast maken om alles netjes weg te werken én wat extra opbergruimte te creëren. Plekken waar dat goed kan is bijvoorbeeld onder de trap, in een nis of op zolder. Met een DIY inbouwkast van hout maak je gebruik van de loze ruimte die er is door die ruimte als basis te gebruiken voor jouw doe-het-zelf kast. Je hoeft dan geen wanden op te bouwen, maar maakt alleen een mooi frontje waarachter je vervolgens aan de muren de onderdelen van jouw kast kunt plaatsen! Wat voor inbouwkast ga jij maken?

Meterkast maken

De meterkast kun je terugvinden in vrijwel ieder huis. Weinig mensen hebben tegenwoordig de meter voor gas, stroom en water nog in het zicht staan. In veel huizen staat deze meter in de gang en wordt er een kast omheen gebouwd. Niet alleen om de meters te verhullen, maar ook om bijvoorbeeld boodschappentassen, stoffer en blik of zelfs een stofzuiger in op te bergen. Het belangrijkste bij het vervangen van een meterkast is dat je goed nadenkt over de ruimte die je ervoor vrij wilt maken. Omdat de gang al snel krap kan zijn is het belangrijk dat je niet een te grote kast maakt en daardoor de gang onnodig klein maakt.

Trapkast maken

De ruimte onder de trap is in veel huizen een ruimte die vaak onbenut blijft. Door de hoogteverschillen onder de trap is het lastig om een mooi passend meubel te vinden. Een trapkast kan van deze loze ruimte een nuttige bergplek maken voor bijvoorbeeld een stofzuiger, frituurpan, voorraden en schoonmaakspullen! Met de opkomst van thuiswerken zie je ook steeds vaker dat er een soort afschermbare thuiswerkplek wordt gemaakt in de trapkast. Een plek waar je overdag lekker aan kunt werken, maar ’s avonds heel eenvoudig uit het zicht trekt. Of dat in jouw trapkast kan is afhankelijk van hoeveel ruimte jouw trap inneemt en hoeveel extra ruimte van de woonkamer je wilt opofferen voor jouw kast.
 

Zolderkast maken

Veel zolders hebben (deels) schuine daken. Dit maakt het heel lastig om passende kasten te vinden en om die kasten vervolgens efficiënt te plaatsen in de ruimte. Veel mensen maken daarom een inbouwkast op zolder. Een kast die gebruikmaakt van de muren en het schuine dak als basisconstructie van de kast. Je kunt dan heel gemakkelijk legplanken maken die precies even lang zijn als de muur breed is. Zo maak je het beste van een schuin dak.

 

Hoe ga jij je inbouwkast maken? Laat je inspireren door onze projecten hieronder en ga aan de slag!