Retro HiFi PA luidsprekerboxen zelf op maat gemaakt, door Geert

Gerelateerde projecten
TOSIZE Furniture
Nieuw!
Wij maken klussen nóg makkelijker!
Eenvoudig als bouwpakket thuisbezorgd.
Start met ontwerpen
TOSIZE Furniture
Nieuw!
Wij maken klussen nóg makkelijker!
Logo TOSIZE.be
Start met ontwerpen

Maak dit project zelf met plaatmateriaal op maat gezaagd door TOSIZE.be!

Geert

Geert

NL

Gemiddeld

2 minuten

Geert heeft zelf luidsprekerboxen op maat gemaakt. Deze zelfbouwspeakers zijn opgebouwd uit spaanplaat en MDF zwart. Het zaagwerk voor deze boxen op maat heeft Geert online besteld. De inspiratie voor deze luidsprekers komt van het Duitse blad Hobby HiFi.

Omschrijving van Geert

ik was toe aan nieuwe speakers en zag dit "Retro HiFi PA" ontwerp voorbij komen in de 3e editie van 2022 van het duitse blad "Hobby HiFi". Het is een tweeweg basreflex luidsprekerbox met een inhoud van ongeveer 90 liter, en een rendement van 96,5dB/2,83V RMS. Ze hebben een impedantie van 4 Ohm. Het hoge rendement en de forse retro-look stonden me wel aan, dus ik besloot dat ik deze zelf wilde bouwen.

Hoe ik dit project gemaakt heb

Het originele ontwerp gaat uit van 19mm mdf. Dat heb ik veranderd naar 38mm Spaanplaat, en een Baffle van 44mm MDF (2 platen van 22mm op elkaar gelijmd). Door deze wijziging in plaatdikte, heb ik de te zagen maten aan moeten passen, zodat de inhoud in aantal liters, gelijk is gebleven. De boxen zijn door deze wijziging wel een stuk zwaarder geworden. Alle onderdelen zijn perfect voor me gezaagd. Na alles in elkaar gelijmd te hebben, maar voordat het MDF-front tegen de spaanplaten-achterkant van de kast gelijmd wordt, heb ik de spaanplaten gefineerd. Fineren had ik ook nog nooit gedaan, maar met YouTube kom je een heel eind. Ik had gekozen voor het insmeren van zowel de spaanplaat als het fineer met witte houtlijm. Minimaal 3 kwartier laten drogen, en dan met de strijkbout (stand katoen) het fineer op de platen strijken. Vervolgens(na afkoelen) het teveel aan fineer bij de randen met een bovenfrees verwijderen. In de fronten heb ik de gaten voor de speakers verzonken ingefreesd, zodat de speakers gelijk liggen met de voorkant van het front. Dan volgt nog het een en ander aan soldeerwerk (filters, kabels en speakers) en het monteren hiervan. De speakers staan nu in te spelen, en ik ben er blij mee.

Afmetingen van mijn DIY project

de buitenmaten (h*b*d), zonder de standaards van 20cm hoog, zijn:

84,0 cm x 50,2 cm * 40,1 cm

Tip! Bekijk ook onze handige klustips!

In deze DIY video ontdek je hoe je projecten van anderen als inspiratie kunt gebruiken voor je eigen klus. Zie hoe TOSIZE Furniture kasten gemaakt zijn en pas ze aan naar jouw smaak. Leer hoe je bestaande zaaglijsten overneemt en ze aanpast aan je eigen behoeften. Met handige tips en stap-voor-stap uitleg, wordt het makkelijk om je eigen project te starten en te voltooien. Begin vandaag nog met jouw unieke DIY project!

Hoe nu verder?

Wil jij dit DIY project maken? Bekijk de zaaglijst van Geert en maak jouw bestelling eenvoudig compleet.

381,14 €


Alle gebruikte materialen

Uitleg
Uitleg

Alle plaatmaterialen bekijken