Wandvullende wandkast volledig zelfgemaakt van MDF, door Ezra

Gerelateerde projecten
TOSIZE Furniture
Nieuw!
Wij maken klussen nóg makkelijker!
Eenvoudig als bouwpakket thuisbezorgd.
Start met ontwerpen
TOSIZE Furniture
Nieuw!
Wij maken klussen nóg makkelijker!
Logo TOSIZE.be
Start met ontwerpen

Maak dit project zelf met plaatmateriaal op maat gezaagd door TOSIZE.be!

Ezra

Ezra

NL

Uitdagend

3 minuten

Ezra deelt zijn indrukwekkende DIY-project waarbij hij een wandvullende wandkast volledig zelf heeft gemaakt van MDF. Hij deelt gedetailleerde stappen en nuttige tips voor het realiseren van dit grootse meubelstuk. Met zijn aanpak heeft Ezra niet alleen een functionele opbergoplossing gecreëerd, maar ook een opvallende esthetische toevoeging aan zijn interieur. Ontdek hoe je zelf een wandkast van deze omvang kunt bouwen en je ruimte kunt transformeren.

Omschrijving van Ezra

De huidige aquariumkast voldeed niet meer en was gemaakt in de periode met kleine kinderen. Hier moest vervanging voor komen. Omdat geen enkele standaard kast voldeed aan de wensen en eisen ontstond het plan om zelf een kast te maken. Deze moest geschikt zijn voor het aquarium en passen in de rest van de ruimte. De kast bestaat uit 18mm mdf, is geverfd met mdf voorstrijk en muurverf. Voor langdurige houdbaarheid is de kast afgelakt met een kleurloze 2 componenten lak.

Hoe ik dit project gemaakt heb

Allereerst heb ik een ontwerp gemaakt met Sketchup 3D (dit is niet echt geschikt voor de specifieke maten, maar het werkt). Aan de hand van de tekening heb ik al het hout op maat besteld en elke plank een label gegeven. Het labelen van de planken is echt een aanrader, alle planken worden keurig geleverd met een sticker en alle gegevens. Hierdoor konden de planken eenvoudig geordend worden alvorens te beginnen met in elkaar zetten.

De kast heeft een fundering van vuren houten balken, deze zijn waterpas gesteld voor een stabiele basis. Op de balken zijn de kasten geplaatst, deze zijn door middel van deuvels en houtlijm in elkaar gezet en met mdf schroeven voor extra stevigheid. Aan weerszijden van de kast bleef ruimte over voor een sierplint die aan de doorlopende zijwand geplaatst zijn. Bovenop de kasten is het blad geplaatst welke uit twee delen bestaat.

Nadat het kasten gedeelte klaar was kon het bovenste planken gedeelte geplaatst worden. Hier was het ontwerp nog niet definitief, dus zijn de verticale staanders eerst los geplaatst en tegen het plafond geklemd. Daarna is de positie van de horizontale liggers bepaald.

De plankenkast heeft geen achterwand, achteraf gezien was dit wel beter geweest aangezien de muur niet bepaald recht bleek te zijn. Om deze reden zijn er achteraf per vak houten panelen geplaatst met het overgebleven resthout.

Vervolgens de naden met houtvuller afgewerkt, even als de kopse kant delen van het mdf (hierdoor is er sneller een glad resultaat te behalen). De kast heeft een grondlaag van Alabastine mdf grondverf en is daarna met de muur mee geverfd in eenzelfde muurverf kleur.

Omdat muurverf niet bepaald krasvast en afneembaar is hebben we de kast afgelakt met een kleurloze twee componenten lak. Omdat de kast op een fundering van houten balken staat is er onder de kasten een plint toegevoegd en is hierin een led strip verwerkt.

Afmetingen van mijn DIY project

280,0 x 243,0 cm

Tip! Bekijk ook onze handige klustips!

In deze DIY video ontdek je hoe je projecten van anderen als inspiratie kunt gebruiken voor je eigen klus. Zie hoe TOSIZE Furniture kasten gemaakt zijn en pas ze aan naar jouw smaak. Leer hoe je bestaande zaaglijsten overneemt en ze aanpast aan je eigen behoeften. Met handige tips en stap-voor-stap uitleg, wordt het makkelijk om je eigen project te starten en te voltooien. Begin vandaag nog met jouw unieke DIY project!

Hoe nu verder?

Wil jij dit DIY project maken? Bekijk de zaaglijst van Ezra en maak jouw bestelling eenvoudig compleet.

471,18 €


Alle gebruikte materialen

Uitleg

Alle plaatmaterialen bekijken