DIY: TV-meubel / muurelement van MDF, door Floor

Gerelateerde projecten
TOSIZE Furniture
Nieuw!
Wij maken klussen nóg makkelijker!
Logo TOSIZE.be
Start met ontwerpen

Maak dit project zelf met plaatmateriaal op maat gezaagd door TOSIZE.be!

Floor

Floor

NL

Makkelijk

5 minuten

Al een tijdje borrelde en sudderde het. Dan keek ik naar de tv-kast, een zelfgemaakte creatie van Ikeakastjes met een blad er op, ooit leuk, maar nu een doorn in het oog. Ik keek en keek en keek, maar hoe lang en indringend ik de kast maar aankeek, de kastjes bleven hetzelfde. En toen ineens was het daar, hét Idee met hoofdletter I, dankzij een advertentie in een woonmagazine. Onze lange woonkamer heeft een meubel nodig die haar lengte benadrukt, één die het grote zwarte monster er boven iets minder doet overtreffen, één die de eyecatcher van het huis wordt: rustig en elegant, stoer en robuust. Het moet één worden met de muur en een pronkplek bieden voor mooie accessoires, maar ook een functionele manier om stekkers en kastjes weg te werken die nu het totaalplaatje ontsieren. Én uniek en niet te ingewikkeld, want ik moet het zelf kunnen maken. Low-budget maar met een high-effect!

The plan

De volgende stap was het op papier zetten van het idee dat ik in mijn hoofd had, zodat het kon worden gerealiseerd. De eerste tekeningen rolden er prima uit, want het plaatje had ik helder voor ogen. Maar toen kwam het minder leuke, maar wel essentiële onderdeel: de maten. Laat dit nu net niet mijn sterkste kant zijn. Maar toch, met veel gereken en gepuzzel lukte het om een passende berekening te maken. Allereerst voor het eerste deel van het meubel, want zoals je op de schets ziet wordt het project nog vervolgd..

The making of..

Nu de maten op papier stonden kon ik beginnen met bestellen op TOSIZE.be. Een eenvoudige tool op de website helpt je om precies het juiste materiaal en de maten te kiezen. En heel fijn, je ziet door het voorbeeld ook direct of het klopt wat je hebt ingevoerd, inclusief verstekranden! Ik koos voor verstekranden omdat ik zo min mogelijk naden wilden zien op het meubel. Binnen twee weken had ik al het benodigde materiaal in huis en kon ik gelijk beginnen!

Bekijk al ons plaatmateriaal

En als ik zeg ‘gelijk beginnen’ dan bedoel ik ook écht gelijk beginnen, want geduld is niet mijn meest sterke kant. Alleen de vuren balken moest ik nog op maat zagen, dus na een quick check van alle maten ben ik gaan meten en zagen. Vervolgens kon ik het binnenframe gaan bouwen, een precies klusje, want als het scheef zou worden, passen de platen niet goed op het frame. En daarnaast is het natuurlijk ook wel fijn als het element stevig is, want dit wordt naast een mooie pronkplek een ideaal zitplekje voor de kids. Het element bestaat uit twee delen die ik aan elkaar vastgemaakt heb. Nadat beide binnenframes aan elkaar zaten konden de MDF-platen er op vastgemaakt worden. Een feestje, want het paste precies, en op de twee middennaden na was er geen enkele naad zichtbaar dankzij de verstekranden. Alle schroefgaten en de middennaden heb ik met houtvuller geplamuurd en glad geschuurd, zodat deze niet meer zichtbaar zijn.

Voor een goede hechting heb ik het meubel voorbehandeld met voorstrijk, en daarna in dezelfde tint als de muur geverfd (Worthy Clay van Flexa). Om het element goed op de muur aan te laten sluiten heb ik de plinten naast en achter het element verwijderd. De laatste stap is het afkitten van het element, zodat er geen naden tussen de muur en het element zichtbaar zijn, en het echt onderdeel van de muur wordt. Omdat wij nog gaan verbouwen heb ik dit nog niet gedaan. Daarnaast wordt het meubel nog uitgebreid, in de toekomst.

How to

 1. Bepaal de maten van het element. Ik heb een lengte van 360 cm, een hoogte en diepte van 35 cm aangehouden.
 2. Bestel de MDF-platen op TOSIZE.be. Wil je net als ik een naadloos element? Laat de platen dan verstek zagen (boven naar beneden). Ik heb op de achterzijde en de linkerzijde van het element geen platen, omdat deze tegen de muur aan komen.
 3. Bereken de maten van de balken van het binnenframe en zaag alles op maat. Houd hierbij rekening met de verstekranden van de platen, zodat je frame binnen de verstekranden van de platen past. Je maakt twee keer een frame, die je straks aan elkaar vast maakt.
 4. Boor de schroefgaten in het frame voor. Schroef het frame in elkaar. Gebruik een winkelhaak en waterpas zodat je frame haaks en recht is. Als het eerste frame af is maak je er nog eentje.
 5. Schroef de beide frames aan elkaar met grote schroeven.
 6. Schroef de MDF-platen op de beide frames. Draai de schroeven net iets dieper in de plaat.
 7. Vul de schroefgaten en de middennaden met houtvuller en schuur deze vlak.
 8. Behandel het element met voorstrijkmiddel.
 9. Verwijder de plinten naast en achter het element.
 10. Plaats het element tegen de muur aan, zorg dat bijvoorbeeld de tv-kabels goed in het meubel zitten, en kit het af. Verf de kitranden mee
 11. Verf het element in dezelfde kleur als je muur. Voor een betonlookeffect: verf met een blokkwast en maak X-bewegingen met de kwast om de verf uit de strijken.
 12. Als alles af is komt het allerleukste: STYLE IT!

Before & after!

Tip! Bekijk ook onze handige klustips!

In deze DIY video ontdek je hoe je projecten van anderen als inspiratie kunt gebruiken voor je eigen klus. Zie hoe TOSIZE Furniture kasten gemaakt zijn en pas ze aan naar jouw smaak. Leer hoe je bestaande zaaglijsten overneemt en ze aanpast aan je eigen behoeften. Met handige tips en stap-voor-stap uitleg, wordt het makkelijk om je eigen project te starten en te voltooien. Begin vandaag nog met jouw unieke DIY project!

Hoe nu verder?

Wil jij dit DIY project maken? Bekijk de zaaglijst van Floor en maak jouw bestelling eenvoudig compleet.

122,87 €


Alle gebruikte materialen

Uitleg

Alle plaatmaterialen bekijken