DIY: Hoofdbord zelf maken van eiken latjes, door Mariëlle

Gerelateerde projecten
TOSIZE Furniture
Nieuw!
Wij maken klussen nóg makkelijker!
Eenvoudig als bouwpakket thuisbezorgd.
Start met ontwerpen
TOSIZE Furniture
Nieuw!
Bekijk onze nieuwe vakkenkasten 3D configurator
Logo TOSIZE.be
Start direct met samenstellen

Maak dit project zelf met plaatmateriaal op maat gezaagd door TOSIZE.be!

Bovengemiddeld

3 minuten

Omschrijving

Een hoofdbord voor aan het hoofdeinde van een eenpersoonsbed. De eiken latjes zijn op een opgedikte MDF lakdraag wand gelijmd. Het breekt de kamer en geeft een warme sfeer.

Hoe maak je een hoofdbord van eiken?

Het hoofdbord bestaat uit twee delen: MDF opgedikte wand en het monteren van de eiken latjes. Het maken ben je ongeveer 6 uurtjes mee bezig. Daarna nog een nacht laten drogen.

Wat heb je nog meer nodig voor het realiseren van deze klus?
- Cirkelzaag of zaagmachine
- Vochtige doek
- Histor Perfect Finish houtlak RAL 9010 zijdeglans

 

Part 1: Zelf een opgedikte MDF wand maken


De onderdelen voor de wand hebben we allemaal op maat besteld. In mijn geval is het hoofdbord 100,0 cm breed bij 177,0 cm hoog. De opgedikte wand bestaat uit 5 onderdelen: de 'voorkant' en 4 zijkanten allemaal met bepaalde randen in verstek gezaagd zodat het later gemakkelijk in elkaar gevouwen en gelijmd kon worden.

De onderdelen thuis met de verstek kanten tegen elkaar aangelegd en met schilderstape geplakt. Vervolgens het geheel omgedraaid en op de verstek kanten houtlijm gesmeerd. Doordat de verstek randen kaarsrecht waren en de schilderstape de onderdelen aan elkaar hield, ging dit super snel! Nadat alle randen omhoog stonden, hebben we de hoeken nogmaals getaped zodat deze strak tegen elkaar opdroogde. Dit alles moest een uurtje drogen.

Toen de lijm droog was kon alle tape van de randen afgehaald worden. Het geheel zat stevig in elkaar en het was tijd om de opgedikte wand te verven. In mijn geval is was dit Histor Perfect Finish houtlak RAL 9010 zijdeglans, omdat de overige plinten ook in deze kleur geverfd zijn. 2 lagen en het geheel zag er superstrak uit.

 

Part 2: De eiken latjes in 2,0 cm latten zagen


De eiken latjes op maat zagen
Helaas zaagt OPMAATZAGEN.nl niet kleiner dan 4,0 breed. Omdat we de latjes graag 2,0 cm breed wilde hebben, is een groter eiken paneel besteld en hebben we de 2,0 cm dunne latjes zelf nog gezaagd.

De malletjes zagen
Om de afstand tussen de eiken latten gelijkmatig te verdelen hebben we kleine 'hulp' malletjes gemaakt. Omdat eiken latten er om bekend staan krom te trekken, hielp dit enorm tijdens het monteren. Deze malletjes waren 20,0 cm lang en 2,0 cm breed. Dezelfde breedte als de eiken latten zodat de tussenruimte gelijk was aan de breedte van de eiken latjes.

 

Part 3: De eiken latten monteren


Dit was het spannendste gedeelte! Eiken trekt namelijk snel krom.. en omdat we geen gaatjes van een nagelpistool in het hout wilde hebben, hebben we ervoor gekozen om de latjes met houtlijm te monteren.

De eerste lat was de grootste uitdaging. Deze hebben we met diverse lijmklemmen vastgezet, zodat we zeker wisten dat deze recht zat. Om te voorkomen dat de lijm onder de latten uit liep hebben lijmde we 1 lat, waarna we met een tweede lat de lijm uitsmeerde. Zo ging het lijmen best snel. Omdat de eiken latten krom waren, moesten deze wel elke keer goed vast gezet worden met de lijmklemmen.

Het geheel een nacht laten drogen, en voila, zie het resultaat op de foto!

Een hoofdbord op maat

HxBxD in cm: 177,0 x 100,0 x +/- 6,0

Tip! Bekijk ook onze handige klustips!

In deze DIY video ontdek je hoe je projecten van anderen als inspiratie kunt gebruiken voor je eigen klus. Zie hoe TOSIZE Furniture kasten gemaakt zijn en pas ze aan naar jouw smaak. Leer hoe je bestaande zaaglijsten overneemt en ze aanpast aan je eigen behoeften. Met handige tips en stap-voor-stap uitleg, wordt het makkelijk om je eigen project te starten en te voltooien. Begin vandaag nog met jouw unieke DIY project!

Hoe nu verder?

Dit is een project ter inspiratie. Doordat ons assortiment gewijzigd is, is (een deel van) de producten niet langer beschikbaar.


Alle plaatmaterialen bekijken