Boekenkastmuur op zolder van grenenhout, door Daan

Gerelateerde projecten
TOSIZE Furniture
Nieuw!
Wij maken klussen nóg makkelijker!
Eenvoudig als bouwpakket thuisbezorgd.
Start met ontwerpen
TOSIZE Furniture
Nieuw!
Wij maken klussen nóg makkelijker!
Logo TOSIZE.be
Start met ontwerpen

Maak dit project zelf met plaatmateriaal op maat gezaagd door TOSIZE.be!

Daan

Daan

NL

Bovengemiddeld

3 minuten

Daan deelt zijn ervaringen bij het creëren van een indrukwekkende boekenkastmuur van grenenhout op zolder. Ontdek zijn stapsgewijze proces en bewonder de prachtige resultaten van dit unieke en inspirerende DIY-project.

Omschrijving van Daan

Een boekenkastmuur boven het trapgat met een hoek van 90 graden. De planken en de frontjes zijn van grenen timmerpanelen (18mm). De achterkant is van MDF 6 mm. Het grenen deel is doorzichtig afgewerkt, het MDF is geschilderd.

Hoe ik dit project gemaakt heb

Stap 1: Maak de muur die achter de boekenkast zit. Verwerk hierin ook elektra.

Stap 2: Isoleer de muur, ik heb dit met piepschuimplaten gedaan.

Stap 3: Schroef OSB 18 mm platen op de muur, dan kun je overal op schroeven. Als je de ruimte niet hebt, kun je deze stap achterwege laten, zorg er dan alleen wel voor dat er in je wand op de plek waar de vakken van je kast komen een verticale vurenbalk geplaatst is.

Stap 4: Schroef de MDF platen (dit is de zichtbare achterkant van je kast) erop. Probeer voor elk vak van je kast één plaat te gebruiken. Zet de achterkant in de grondverf voordat je ze erop schroeft. Je kunt de voorkant ook al schilderen. Je kunt er goed bij nu.

Stap 5: Maak de vakken van de kast met verticale vuren balken. Dit wordt de voorkant van de kast, maar je gaat het nog wel afdekken met een grenen timmerpaneel.

Stap 6: Bedenk hoe hoog je de planken wilt hebben en bevestig kleine vuren balkjes. Deze kun je op het OSB schroeven (door het MDF heeft) aan de achterkant. Aan de voorkant schroef je ze op de verticale vuren balken.

Stap 7: Schroef MDF aan de zijkanten op de vurenbalkjes die je net geplaatst hebt. Zorg er weer voor dat de achterkant in de grondverf zit. De voorkant kun je nu ook een kleur geven.

Stap 8: Voor de plankendragers kun je een dun vierkant latje gebruiken. Zaag er heel veel op maat. Schroef ze vervolgens vast.

Stap 9: Zaag de planken op maat en leg ze op de plankendragers. Vastschroeven hoeft niet, kan wel. Maak ook een bovenste plank waar niets meer op kan, dit is de bovenkant van je kast waar je van onder tegenaan kijkt.

Stap 10: Zaag de voorkantpanelen die boven, onder, aan de zijkanten en tussen de vakken komen op maat.

Stap 11: Bevestig het licht op de bovenste plank en zaag openingen in het bovenpaneel voor de lampen die uitsteken. In mijn geval steken de planken waar de boeken op staan ook uit, dus die openingen moet je dan ook uitzagen. Je kunt er ook voor kiezen de planken binnen de kast te laten vallen. Dan hoeft dit allemaal niet.

Stap 12: Bevestig de panelen, haal de onderste en bovenste plank (incl. verlichting) er even uit. Nu kun je alles onzichtbaar vastschroeven. Dit kan met metalen hoekjes of met dezelfde houtjes waar je de planken op laat rusten. Schroef ze zowel in het paneel als in de vurenhouten balk (door het MDF heen).

Stap 13: Sluit de verlichting aan op de stroom die je in de muur hebt gemaakt en doe ten slotte de onderste en bovenste planken in de kast.

Stap 14: Zet je boeken in de kast.

Tips

Tip: Als je boven het trapgat gaat werken, maak een constructie zodat je niet naar beneden kunt vallen.

Tip 2: Zorg dat alle lange zijden op maat gezaagd zijn door TOSIZE.be. De korte zijden kun je zelf prima zagen. Dit is goedkoper en ook handiger omdat je dan niet alles vooraf hoeft uit te denken.

Afmetingen van mijn DIY project

Hoogte is 213. Lange zijde is 180, korte zijde is 120 cm.

Tip! Bekijk ook onze handige klustips!

In deze DIY video ontdek je hoe je projecten van anderen als inspiratie kunt gebruiken voor je eigen klus. Zie hoe TOSIZE Furniture kasten gemaakt zijn en pas ze aan naar jouw smaak. Leer hoe je bestaande zaaglijsten overneemt en ze aanpast aan je eigen behoeften. Met handige tips en stap-voor-stap uitleg, wordt het makkelijk om je eigen project te starten en te voltooien. Begin vandaag nog met jouw unieke DIY project!

Hoe nu verder?

Wil jij dit DIY project maken? Bekijk de zaaglijst van Daan en maak jouw bestelling eenvoudig compleet.

798,12 €


Alle gebruikte materialen

Uitleg
Uitleg

Alle plaatmaterialen bekijken