Klustips: perfect frezen in plaatmateriaal

Behalve een uitsparing uit plaatmateriaal frezen, is er met een freesmachine nog véél meer te frezen. Je kunt onder andere speciale houtverbindingen uitfrezen, decoratief frezen, ronde kantjes frezen of groeven frezen. Deze klustips gaan in op de meest voorkomende soorten van frezen. Voor het frezen heb je doorgaans een freesmachine nodig, waar verschillende soorten frezen in kunnen. Elke frees heeft zijn eigen vorm en toepassing.

Bekijk ons assortiment

Randen afwerken

Voor het afronden van scherpe randen gebruik je een kantenfrees. Deze frees heeft een zogenaamde aanlooplager, waarmee de frees tegen de rand van het materiaal aan gehouden kan worden en er geen geleiding van de machine nodig is. De radius van de ronding is hierin verstelbaar.

Groeven frezen

Voor het frezen van groeven, gebruik je – hoe toepasselijk – een groevenfrees. Deze groevenfrezen zijn beschikbaar in verschillende breedtematen, voor verschillende breedtes van groeven. Met een geleiderail kunnen de groeven mooi strak gefreesd worden. Leg aan het begin van het materiaal en aan het einde een stukje resthout, en klem deze goed vast, zodat de uiteinden niet splijten tijdens het frezen. Een mooi voorbeeld van wanneer je groeven zou willen frezen is wanneer je een look wilt creëren van verschillende latjes, maar deze simpelweg uit één stuk maakt.

Een profiel frezen

Er zijn verschillende profielfrezen die ook verschillende resultaten geven. Veel van deze profielfrezen hebben een aanlooplager. Voorbeelden van profielen die te frezen zijn, zijn een s-profiel, kraalprofiel, lijstprofiel en sierprofiel. Je kiest het juiste profiel op basis van wat je mooi vindt, omdat deze profielen vaak voor de sier zijn. De frezen met een aanlooplager kun je zonder mal langs het materiaal bewegen, zodat de rand mooi en sierlijk of juist strak wordt afgewerkt.

Handgreep uitfrezen

Om bijvoorbeeld een deur greeploos te maken, bestaat er ook een handgreepprofielfrees. Met deze frees maak je een mooie inkeping waarmee je deuren kunt openen zonder er daadwerkelijk een handgreep op te monteren.

Sponning uitfrezen

De speciale sponningprofielfrees is ervoor om in een kozijn een sponning te frezen. In deze sponning komt het glas te liggen. De diepte van de sponning wordt bepaald door de dikte van het glas.

Scharnieren infrezen

Om een scharnier in een deur of een kozijn te frezen, is het makkelijkste om een speciale mal te gebruiken. Als je deze niet tot je beschikking hebt, kunt je ook het scharnier aftekenen en vervolgens de randen met een beitel in te slaan. Op die manier kun je goed zien waar je moet stoppen met de frees. Je gebruikt hiervoor een bovenfrees die je instelt op de juiste afstand. Let op: deze werkwijze is alleen geschikt voor de platte scharnieren die meestal gebruikt worden voor buitendeuren of binnendeuren. Het meest gebruikte scharnier hiervoor is het kogellagerscharnier. Als je meubelscharnieren (potscharnieren) gaat gebruiken, dan gebruik je hiervoor een potboor.

Bekijk ons assortiment