Een zelfgemaakt kelderluik op maat van 3 betonplex panelen, door Nor

Gerelateerde projecten
TOSIZE Furniture
Nieuw!
Bekijk onze nieuwe vakkenkasten 3D configurator
Wij maken klussen nóg makkelijker!
Start direct met samenstellen
TOSIZE Furniture
Nieuw!
Bekijk onze nieuwe vakkenkasten 3D configurator
Logo TOSIZE.be
Start direct met samenstellen

Maak dit project zelf met plaatmateriaal op maat gezaagd door TOSIZE.be!

N. van

N. van

NL

Heel makkelijk

2 minuten

In veel woningen zit een vaak oud kruipluik naar een kelder of kruipruimte. Na jaren dienst komt het regelmatig voor dat deze aan vervaning toe is. Door de vaak specifieke maatvoering van het luik is deze zelf op maat maken een goede uitkomst. Door eenvoudig de gezaagde panelen online op maat te bestellen; is het ook nog eens een eenvoudig DIY project. 

Omschrijving van Nor

Het luik naar de kelder vervangen. In de woonkamer was een gat gezaagd in de vloer. Van de uitgezaagde delen was een luik gemaakt. Dit is vervangen door een driedelig luik van betonplex.

Hoe ik dit project gemaakt heb

Anderhalf jaar terug zijn we verhuisd naar het centrum van Haarlem. Dit huis heeft een voormalige aardappelenkelder. Door vochtopname was het luik naar de kelder licht gezwollen en had zichzelf vastgeklemd. Het scharnierde naar de tegenoverliggende binnenmuur en ging daarbij rakelings langs de buitenmuur. De ramen in die buitenmuur hebben aan de binnenkant luiken gekregen. Voor het openen van het kelderluik moest daardoor eerst een raamluik worden gesloten, anders kon het kelderluik er niet langs. Nadat van de zomer een radiator over de volle breedte van de kamer is geplaatst, zal het huidige en ieder ander scharnierpunt niet meer mogelijk zijn. De ruimte die het luik nodig heeft, geeft bij ieder gekozen scharnierpunt een ander probleem bij het openen. Het luik verplaatsen is geen zinvolle optie, want dan moet ook de keldertrap verplaatst en de vloer opnieuw worden geraveeld. Eén groot luik dat openschuift, is ook niet praktisch. Het nieuwe luik bestaat uit 3 platen "Betonplex Hardhout 18 mm" van gelijke grootte. Deze worden ondersteund door 2 balken, die elk door 2 regeldragers op hun plaats worden gehouden. Beide balken liggen los in de regeldragers. Het betonplex is rondom afgerond en met "Randsealer transparant" behandeld. Op de hoek van één plaat zit een hoekbeschermer, die voorlopig gebruikt wordt om het luik te lichten. Dit luik krijgt in plaats daarvan nog een luikring.

Afmetingen van mijn DIY project

150,0cm × 75,0cm

Tip! Bekijk ook onze handige klustips!

In deze DIY video ontdek je hoe je projecten van anderen als inspiratie kunt gebruiken voor je eigen klus. Zie hoe TOSIZE Furniture kasten gemaakt zijn en pas ze aan naar jouw smaak. Leer hoe je bestaande zaaglijsten overneemt en ze aanpast aan je eigen behoeften. Met handige tips en stap-voor-stap uitleg, wordt het makkelijk om je eigen project te starten en te voltooien. Begin vandaag nog met jouw unieke DIY project!

Hoe nu verder?

Wil jij dit DIY project maken? Bekijk de zaaglijst van N. van en maak jouw bestelling eenvoudig compleet.

1187,13 €


Alle gebruikte materialen

Uitleg

Alle plaatmaterialen bekijken