Slaapkamer make-over en een Do It Yourself hoofdbord, door Tatjana

Gerelateerde projecten
TOSIZE Furniture
Nieuw!
Bekijk onze nieuwe vakkenkasten 3D configurator
Logo TOSIZE.be
Start direct met samenstellen

Maak dit project zelf met plaatmateriaal op maat gezaagd door TOSIZE.be!

Tatjana

Tatjana

NL

Makkelijk

7 minuten

Handjes uit de mouwen want er staat vandaag weer een leuk DIY voor jullie klaar! Ik (@tatjanas_world_) gaf onze slaapkamer een stoere make-over en maakte onder andere een gaaf houten hoofdbord. Ik geef toe, dit doe je niet in een uurtje, maar als het eenmaal af is; wow! Ik ga jullie vandaag stap voor stap laten zien hoe ik het hoofdbord heb gemaakt en hoe jullie dit ook kunnen doen! Natuurlijk deel ik ook veel foto’s van het eindresultaat! Lees je mee met mijn blog; Slaapkamer make-over met een Do It Yourself hoofdbord?

Omschrijving van Tatjana (@tatjanas_world_)

Een plan is geboren

Ik haal mijn inspiratie altijd overal en nergens vandaan. Van PinterestInstagram, om mij heen, maar ook nog lekker ouderwets uit tijdschriften. Ik zag een tijdje geleden in een VT-wonen DIY-special een supertof hoofdbord op de foto staan. Het idee om ons stoffen, verouderde hoofdbord te vervangen door een kamerbreed exemplaar stond al jaren op mijn to-dolijst. Maar hoe dit er exact uit moest gaan zien was nog een beetje vaag in mijn hoofd. Het was het allemaal net niet. Tot ik die foto dus zag; een plan was geboren! Ik was verliefd!

Samen sterk

Een van de redenen dat ik nog niet aan dat hoofdbord was begonnen was het zaagwerk. Grote stukken, welk materiaal.. en dat dan allemaal vanaf de bouwmarkt in mijn Fiat 500 mee naar huis? Het idee gaf me een beetje hoofdpijn. Totdat ik het bedrijf TOSIZE.be tegenkwam. Je kunt bij hen een zaag boodschappenlijst aanleveren met daar op alle stukken hout die je nodig hebt. TOSIZE.be levert allerlei soorten hout- en plaatmateriaal in vele maten en afwerkingen en het wordt netjes bij je thuis af geleverd zodat je het alleen nog maar in elkaar hoeft te zetten. Echt ideaal!

Hoe ik dit project gemaakt heb

(Dit zijn de maten die wij hebben gebruikt voor een kamer van 350,0 cm breed, zo nodig kun je de maten aanpassen natuurlijk)

LET OP: Tatjana heeft het hout zelf in verstek gezaagd. Dit project kan ook uitgevoerd worden zonder verstek randen. Dit maakt het project tegelijkertijd een stuk eenvoudiger. 

 • Voorkant 174,5 x 116,0 x 1,2 cm verstek gezaagd (dit heb je twee keer nodig)
 • Zijkant 16,0 x 116,0 x 1,2 cm verstek gezaagd (dit heb je twee keer nodig)
 • 2 Staanders 14,0 x 114,2 x 1,2 cm
 • Bovenkant 174,5 x 16,0 x 1,2 cm verstek gezaagd (dit heb je twee keer nodig)
 • Plank om 2 delen aan elkaar te maken
 • 29 × sierlatjes 1,8 x 1,8 x 116,0 cm
 • Spijkers 25mm
 • Schroeven 12mm
 • Schroeven 25 mm
 • 7x versterkingshoeken 60 x 60 mm + 1 × koppelplaat
 • Lijmkit (polymax) + kitpistool
 • Vulmiddel
 • Flexa mooi makkelijk verf voor meubels + kwast en rollers
 • Accuto
 • Hamer
 • Rolmaat
 • Potlood
 • Plamuurmes
 • Drevel

Bekijk al onze klusbenodigdheden

 

Materiaalkeuze

Ik koos als materiaal voor Gegrond multiplex met een dikte van 12 mm bij TOSIZE.be. Dit kan je makkelijk meteen schilderen en is qua dikte precies goed zonder al te zwaar te worden. De sierlatjes kocht ik wel zelf bij de bouwmarkt gezien deze te smal waren om te zagen, maar vanaf 5,0 cm breed kan TOSIZE.be dit ook leveren.

TOSIZE.be levert alle delen van je bouwproject met stickers zodat je exact weet welk deel waar moet. Ook kan je zelf nog opmerkingen toe voegen mocht je dit handig vinden.

Bestel een sample

Bekijk al ons plaatmateriaal

Bouwtekening

Dit is de bouwtekening die ik maakte. Hier kan je goed zien welke stukken je allemaal nodig hebt en waar de verstekranden precies zitten (waar een dikke bruine streep staat).

Aan de slag!

Yes, we gaan bouwen. Zorg dat je al je spullen klaar hebt liggen, niks zo vervelend als 100 keer naar de schuur te moeten lopen of naar de bouwmarkt te rijden.

 • We beginnen met de zijkanten aan de voorkanten te verbinden. Dit ga je doen met de Polymax lijmkit en de versterkingsprofielen. Deze zijn namelijk mooi verstek gezaagd dus je kunt ze niet direct aan elkaar geschroefd worden. Breng lijm aan op de verstekrand van de “zijkant stukken” en maak deze vervolgens aan de “voorkant stukken” vast.
  Maak dit nog extra stevig door een versterkingsprofiel in de hoeken te schroeven (met de 12mm schroeven)
 • Je gaat nu de staanders op de achterkant lijmen. Breng net als met de “zijkant stukken” lijmkit op de randen aan en lijm deze op de achterkant van het “voorkant stuk”. Deze staanders zorgen ervoor dat je hoofdbord blijft staan. Ik heb er bewust maar 2 gedaan omdat ik het oude hoofdbord er nog achter wil plaatsen (mochten we ooit verhuizen kan deze weer mee). Uiteraard kan je er meer doen voor extra stevigheid.
 • Nu de zijkanten en staanders bevestigd zijn kunnen de 2 bovendelen er op. Doe dit door middel van de versterkingsprofielen en lijm.
 • Laat dit geheel een paar uur drogen zodat alle lijm goed uitgehard is.

Finishing touch

 • Tijd voor de sierlatjes. Ik bevestig de sierlatjes met 9,9 cm ruimte tussen elk latje. Elk latje lijm ik eerst vast en vervolgens doe ik nog 1 spijker boven en 1 spijker onderin voor extra stevigheid. Verzink de spijkers met een drevel zodat je die later onzichtbaar weg kunt werken. Het latje in het midden valt precies over de kier in het midden heen waar je de 2 delen aan elkaar hebt gemaakt.
 • Zet het hoofdbord overeind.
 • Maak de 2 delen die je in elkaar hebt gezet nu aan elkaar. Doet dit met de plank die je aan de achterkant bevestigd met schroeven. Om de 2 bovendelen aan elkaar te bevestigen gebruik je een recht ijzeren koppelplaat.
 • Je hoofdbord zit nu in zijn geheel in elkaar.

Bijna klaar!

 • Met het vulmiddel ga je nu alle gaten en kieren vullen die er zijn. Smeer de gaatjes van de spijkers op de sierlatjes weg, de kier aan de bovenkant en eventuele ruimte tussen hoofdbord en latjes.
 • Laat dit een paar uurtjes opdrogen en schuur alles netjes glad met fijn schuurpapier.
 • Als eerste een applausje voor jezelf, want je hoofdbord is klaar! Tijd voor een kleurtje!
 • Neem alles af met een doekje zodat het stofvrij is.
 • Verf het hoofdbord in elke gewenste kleur die je wilt. Ik gebruikte Flexa Mooi Makkelijke voor meubels in de kleur “Iets Marmer”. Heel handig want hierdoor hoef je geen grondverf te gebruiken en het is snel droog. Flexa Mooi Makkelijk is voor verschillende projecten te krijgen en in alle kleuren te mengen.
 • Voila! Neem een stapje terug en geniet van het prachtige hoofdbord wat je zojuist zelf gebouwd hebt! Maar we zijn natuurlijk nog niet helemaal klaar!

Tijd voor kleur!

Altijd als ik met een project begin waarbij ik een gehele ruimte ga veranderen maak ik een moodboard. Uitgangspunt bij deze slaapkamer make-over en Do It Yourself hoofdbord was een stoer geheel met boho elementen. Dit was het moodboard wat ik maakte. Warm en koele tinten wisselen elkaar af, stoere zwarte accessoires en een gallerywall.

Het grootste klus gedeelte van mijn slaapkamer-make over was klaar met het in elkaar zetten van het hoofdbord. Maar, het zou niet af zijn zonder een nieuw kleurtje op de muur. Ik schilderde een halve cirkel boven het hoofdbord in dezelfde kleur als het hoofdbord zelf, namelijk  “Iets Marmer” van Flexa Creations Extra Mat. Voor de zijwand koos ik voor “Wit Grind” een hele lichte blauwe kleur, bijna wit met een blauwe vleug er in. Daarmee sluit het mooi aan bij het “Iets Marmer” van de andere muur.

Styling

Ik wilde het geheel wat stoerder maken dan het was, dus koos ik voor accessoires waarmee ik dat resultaat zou bereiken . Ik verving de lamp boven het bed door lamp Nimbus. Kaarsenhouders Walker Large en Walker Small voor de donkere avonden en zachte kussens Dolly en Faith om in te ploffen! Deze spullen zijn allemaal van By-Boo.

Ook maakte ik een gallerywall met posters van o.a. Desenio en Posterlounge. Al met al is onze slaapkamer nog steeds herkenbaar als de onze, maar heeft toch een geheel andere look gekregen! Wij zijn er enorm blij mee en ik ben benieuwd wat jij er van vind!

Super dat je mijn blog; Slaapkamer make-over met een Do It Yourself hoofdbord hebt gelezen. Ga jij nou ook aan de slag met deze DIY? Tag mij en TOSIZE.be op Instagram!

Afmetingen van mijn DIY project

~350,0 x ~116,0 x ~16,0 cm

Tip! Bekijk ook onze handige klustips!

In deze DIY video ontdek je hoe je projecten van anderen als inspiratie kunt gebruiken voor je eigen klus. Zie hoe TOSIZE Furniture kasten gemaakt zijn en pas ze aan naar jouw smaak. Leer hoe je bestaande zaaglijsten overneemt en ze aanpast aan je eigen behoeften. Met handige tips en stap-voor-stap uitleg, wordt het makkelijk om je eigen project te starten en te voltooien. Begin vandaag nog met jouw unieke DIY project!

Hoe nu verder?

Wil jij dit DIY project maken? Bekijk de zaaglijst van Tatjana en maak jouw bestelling eenvoudig compleet.

506,75 €


Alle gebruikte materialen

Uitleg

Alle plaatmaterialen bekijken