Zelf een bar maken

Wil je zelf een bar maken? Voor in je keuken bijvoorbeeld, als verlenging van je kookeiland of voor in de tuin? In dit artikel leggen we je uit waar je op moet letten bij het maken van je eigen bar. 

In dit artikel:

Hoe maak je zelf een bar op maat

Waarvoor wil je een bar maken? Misschien wil je het kookeiland in je keuken verlengen, zoals we bij veel van onze klussers zien. Of kies je voor een losse bartafel?

Het maken van je eigen bar hoeft niet ingewikkeld te zijn. Een goede voorbereiding is al een groot deel van het werk. En goed gezaagd houtmateriaal natuurlijk ook. Bestel je plaatmateriaal daarom bij TOSIZE.be, dan weet je zeker dat het precies op maat bij je thuis bezorgd wordt. Dat scheelt jou een hoop werk!

Welke spullen heb je nodig om een bar te maken

Voordat je begint met je eigen bar, is het verstandig om de volgende spullen klaar te leggen:

Accuboormachine: om eenvoudig gaten voor te boren en de schroeven in je plaatmateriaal te draaien

  • Ruitjespapier, potlood, gummetje, liniaal: om een tekening van je bar te maken
  • Deuvels of hoekverbindingen: het ligt eraan hoe je de verschillende planken van je bartafel met elkaar wilt verbinden
  • Grondverf, randsealer, lak: de meeste houtsoorten van TOSIZE.be moeten nog afgewerkt worden
  • Schroeven: om de verschillende onderdelen aan elkaar te verbinden
  • Schuurpapier: altijd handig om erbij te hebben, om oneffenheden weg te werken of je boorgaten netjes op te schuren
  • Rolmaat of duimstok: om je bar precies goed uit te meten en de juiste maat plaatmateriaal bij ons te bestellen
  • Waterpas: om alles netjes recht op te bouwen

Hoe maak je een tekening voor een bar op maat

Door eerst een tekening of een schets te maken, denk je goed na over het ontwerp en de realisatie van je bar. Hoe ga je het onderstel monteren? Maak je een zijde van de bar aan de muur vast? Bovendien moet je ook de exacte maten van alle plaatmaterialen weten, zodat je die straks eenvoudig bij TOSIZE.be kunt bestellen.

Je kunt een schets maken met ruitjespapier, een potlood, liniaal en een gum. Ga je voor een ingewikkelder ontwerp, zoals klusser Sander met zijn multifunctionele barmeubel? Dan is het beter een digitaal programma te gebruiken, zoals SketchUp of FreeCAD.

Bedenk tijdens het tekenen van je ontwerp ook hoe je verschillende plaatmaterialen met elkaar gaat verbinden. Gebruik je hoekankers of deuvels? Laat je de planken in verstek zagen of niet? En misschien wil je het blad van je bar in een bepaalde vorm laten zagen. Ook dat kan bij TOSIZE.be.

Het gaat er uiteindelijk om de schets zo uit te werken dat je de exacte maten van alle benodigde materialen weet.

Multifunctioneel zelfgemaakt barmeubel, door Sander

Tip: je kunt bij je bestelling elke plank van een kenmerk naar keuze voorzien. Zo weet jij, zodra je hout is thuisbezorgd, precies welke plaat op welke plek in je ontwerp thuishoort.

Hoe hoog maak je een bar

De hoogte van je bar is van een aantal factoren afhankelijk. Wil je een bar die aansluit op een bestaand keukenblad, dan ligt het voor de hand dat je dezelfde hoogte aanhoudt. Mocht je meer invloed hebben op de hoogte van je bar, houd er dan rekening mee dat de gemiddelde hoogte van een bar 95,0 tot 110,0 centimeter is. Dat houdt voldoende ruimte over om er lekker aan te kunnen zitten.

Heb je al krukken die je eronder wilt zetten? Bepaal dan op basis daarvan de uiteindelijke hoogte van je bar.

Keukenbladverlenging, door Hilda

Hoeveel beenruimte heb je nodig onder een bar

Je wilt je benen natuurlijk goed kwijt kunnen onder je bartafel. Houd daarom rekening met een afstand van 25,0 tot 30,0 cm tussen de zitting van je barkruk en de onderkant van de bar.

Welk onderstel gebruik je voor een bar

Voor een bar kun je het onderstel op verschillende manieren maken. Je kunt bijvoorbeeld tafelpoten gebruiken en deze onder het tafelblad schroeven. Een andere mogelijkheid is het gebruik van een stalen frame.

Bartafel van massief eiken, door Peter

Hoe verbind je de plaatmaterialen van een bar

Bij onze klussers zien we veel bartafels terug, waarbij de poten ook van plaatmateriaal zijn gemaakt. Dat geeft het geheel een mooie, eenduidige uitstraling en is erg stevig.

Hoe verbind je de plaatmaterialen als je hiervoor kiest? Dan heb je een aantal opties:

Hoekankers

Door hoekankers onder je bartafel te schroeven kun je de verschillende platen stevig aan elkaar verbinden. Boor de gaten wel eerst voor.

Schroeven en lijmen

Je kunt de platen ook simpelweg aan elkaar schroeven. In combinatie met houtlijm zorgt ook dit voor een stevige verbinding. Boor de gaten wel voor en werk de schroefgaten netjes af met plamuur.

Bekijk ons assortiment aan klusbenodigdheden

Deuvelverbinding

Bij een deuvelverbinding boor je gaten in beide materialen. Gebruik een boorstop of een stukje tape op de boor om niet te diep te boren. Vervolgens bevestig je met houtlijm de deuvels hier in en de planken aan elkaar. Een mooie, stevige verbinding, waar je aan de buitenkant niets van terugziet.

Verstek verbinding

Je kunt er bij TOSIZE.be voor kiezen om de planken in verstek te laten zagen voor een nog mooiere afwerking van de hoeken. Je kunt de planken dan met elkaar verlijmen.

Welk materiaal gebruik je voor een bar

Je kunt vrijwel alle materialen in ons assortiment gebruiken voor een bar op maat. Net wat je mooi vindt. Denk aan MDF, multiplex, triplex, plywood, betonplex, meubelpanelen of timmerpanelen. Bij de DIY projecten van onze klussers zien we vaak het gebruik van multiplex en timmerpaneel terug.

Multiplex

Multiplex platen zijn zeer geschikt voor bars, omdat het een veelzijdig en sterk materiaal is. We hebben van deze houtsoort vele varianten beschikbaar in onze webshop. Denk aan populier, berken, okoumé of een variant met een toplaag.

Multiplex heeft een natuurlijke uitstraling, net als massief hout. Doordat verschillende lagen kruislings op elkaar worden verlijmd, ontstaat er een sterke plaat.

Timmerpaneel

Timmerpaneel wordt veel gebruikt in de meubel- en interieurbouw. Het is een erg geschikt materiaal voor het maken van een bar. Timmerpanelen bestaan uit massief (verlijmde) elementen. Ga jij voor een effen mat zwarte uitstraling of een warme, luxe roodkleurige kersen look?

Voorbeelden van bars gemaakt door onze klussers

Je hoeft niet alles zelf te bedenken. Onze klussers gingen je voor met het maken van een eigen bar. Hieronder vind je de nodige inspiratie, doe er je voordeel mee!

Keukenbladverlenging

Hilda besloot haar keukenblad flink te verlengen met een massief houten timmerpaneel. Dit heeft ze met een kleurloze olie bewerkt en dat geeft het een mooie, landelijke uitstraling.

Keukenbladverlenging, door Hilda

Bar die doorloopt in boekenkast

Een bar die doorloopt in een boekenkast en met een wijnkoelkastje eronder? Voor klusser Andre is dat helemaal geen probleem.

Bartafel in unieke vorm

Een bartafel hoeft niet rechthoekig te zijn, maar kan ook mooi worden afgerond. Roy bestelde dit afgeronde tafelblad bij ons en maakte er een mooie bartafel van.

Massief Iroko bartafel in unieke vorm, door Roy

Bartafel van massief eikenhout

Met een stalen frame en een rustiek eiken timmerpaneel maakte klusser Peter deze stijlvolle bartafel. Om krassen te voorkomen is het eikenhout afgewerkt met een blanke lak.

Bartafel van massief eiken, door Peter

Bar en kookeiland met koelkast eronder

Klusser Josefien had meer ruimte nodig om te koken. Daarom gebruikte ze voor dit DIY project een multiplex plaat die ondersteund wordt door een koelkast en een vensterbank. Slim!

DIY Bar / kookeiland van multiplex interieur populieren, door Josefien

Eikenhouten bar aansluitend op kookeiland

Wil je een ontbijtbar aan het keukeneiland maken, bekijk dan het project van klusser Jeroen. Hij gebruikte alleen eiken timmerpanelen. Een mooi resultaat!

Ook klusser Denise maakte een vergelijkbare bar aan het kookeiland. Stijlvol en een hele mooie toevoeging aan de keuken.

Eikenhouten bar aansluitend op kookeiland, door Denise

Keukeneiland met kookboekenkast

Waarom zou je een bar niet combineren met een kast voor al je kookboeken? Zo creatief is Janet, die het beukenhout van haar bar met boekenkast door ons liet afronden voor een extra mooi resultaat.

Multifunctionele barkast

Doe-het-zelver Sander heeft alles uit de kast gehaald met een multifunctionele barkast die ruimte biedt voor keukenlades, open planken, een zitgedeelte om te werken en te drinken en opbergruimte voor boeken, de muziekinstallatie en een 3D-printer.

Multifunctioneel zelfgebouwd barmeubilair van Sander

Bij TOSIZE.be zijn we best handig, maar we kopiëren hem niet zo gemakkelijk. Chapeau!

Paneel van timmerpaneel in een workshop

Onze plaatmaterialen zijn ook ideaal als toonbank in een winkel. Jeanette heeft grenen planken gebruikt zodat ze jarenlang meegingen.

Eerste stappen met je eigen bar

Ben je geïnspireerd geraakt door de voorbeelden van onze vakmannen? We hopen dat dit artikel je heeft geholpen om je eigen bar op maat te bouwen.

Natuurlijk helpen we je ook graag aan precies gesneden plaatmateriaal. We kunnen het gemakkelijk bij je thuis afleveren.

Is je project af en ben je er trots op? Dan zien we graag foto's van jouw maatwerk bar, zodat je andere doe-het-zelvers kunt inspireren met jouw project!

Bekijk hier ons assortiment