MDF Sirius Birch Gefineerd

Thuiswinkel Waarborg

Configureer MDF Sirius Birch Gefineerd

Hulp nodig bij bestellen?

Productinformatie

 • Een toplaag van echt hout
 • Prachtige, natuurlijke decoren
 • Duurzame productie
 • Luxe en hoogwaardige uitstraling
 • Goed bewerkbaar
 • Horizontale en verticale toepassingen.
 • Minder geschikt voor werkbladen of oppervlaktes met veel slijtage
 • Moet nog afgewerkt worden met lak of beits voor gebruik

Beschrijving

MDF Sirius Birch Gefineerd is een decoratieve plaat met MDF als drager. Dankzij een speciaal en duurzaam productieproces worden prachtige en goed bewerkbare decoren geproduceerd. Dit materiaal is dé keuze voor wandbekleding en meubels in bijvoorbeeld: bibliotheken, hotels, slaapkamers, woonkamers en winkeletalages waar sfeer een belangrijke rol speelt. Het materiaal is, mits goed bewerkt met de juiste lak, geschikt voor tal van toepassingen. Zowel horizontaal als verticaal. Met een drager van MDF is het materiaal ook zeer goed bewerkbaar waardoor het een populaire keuze in de meubelindustrie is. 

Lees meer

Product eigenschappen

Soortelijk gewicht (kg/m3)700
UitstralingNatuurlijk
MerkInfinite Wood
ZichtkwaliteitA/A
Dikte19 mm
Type MDF Gefineerd
VariantMDF Sirius Birch Gefineerd
NerfJa, lengte richting
Toepassing (klimaat)Binnen
Houtsoort toplaagBerken
KernMDF
Functioneel gebruikDecoratief
KleurBeige / Bruin
KleurnuanceNaturel / Geen
ZichtzijdeYes
GegrondNee
VerlijmingMR, Interieur
KeurmerkFSC® mix 70%
PlaatopbouwVezelplaat
Type toplaagFineerlaag
Toplaag2 zijdes

Toepassingen

 • Woonkamers
 • Slaapkamers
 • Keukens
 • Winkeletalages
 • Restaurants
 • Bibliotheken
 • Gemeentehuizen
 • Ikea hacks
Thuiswinkel WaarborgTOSIZE Furniture
Logo TOSIZE.be
Nieuw!
Bekijk onze nieuwe vakkenkasten 3D configurator
Wij maken klussen nóg makkelijker!
Benieuwd naar de 3D configurator?
Start direct met samenstellen

MDF Sirius Birch Gefineerd online op maat bestellen

Op zoek naar decoratief paneel met een natuurlijke uitstraling? Ga voor gefineerd plaatmateriaal en bestel dit plaatmateriaal online tot op de millimeter nauwkeurig op maat gezaagd. Wij bezorgen het paneel volledig op maat thuis. Hoogwaardige panelen voor een op unieke wijze geproduceerd waarmee je jouw project in een handomdraai de luxe afwerking geeft die het verdient.

MDF Sirius Birch Gefineerd: wat is dat?

Gefineerd plaatmateriaal zijn platen die aan de boven- (en zonder)zijde afgewerkt zijn met een dunne, houten fineerlaag. Deze houten fineerlaag is een dun gesneden plak hout die op een drager geplakt of gelijmd wordt waardoor er een massieve uitstraling gecreëerd kan worden. Het voordeel van gefineerd plaatmateriaal, ten opzichte van gemelamineerd, is dat het een natuurlijke uitstraling heeft en gemakkelijk te bewerken is. Gefineerde meubelpanelen hebben vaak MDF of spaanplaat als drager en daarmee de juiste keuze voor klusprojecten waar eventuele bewerking of gewicht een belangrijke rol speelt.

Toplaag van fineer

Fineer is een alternatief op melamine. We kennen melamine als een betrouwbaar materiaal en tegenwoordig zijn de mogelijkheden van melamine haast oneindig. Kleuren, texturen en vocht, hitte en Uv-bestendige eigenschappen. Het maakt dat melamine meubelpanelen een populaire keuze zijn voor vele ruimtes en interieuren. Maar voor de liefhebber van sfeer en warmte gaat er natuurlijk niks boven echt hout! 

Fineerplaten zijn, door de natuurlijke uitstraling, bij uitstek geschikt voor decoratieve doeleinden: het combineert de sterke eigenschappen van de drager met een toplaag naar wens. Gefineerde meubelpanelen worden veel toegepast in de meubelindustrie en winnen aan terrein door de veelzijdigheid en prachtige decoren die ermee gebouwd kunnen worden. Fineer is een heel dun houtschaafsel, vaak niet meer dan 0,6 mm, wat op een drager gelijmd wordt. Deze drager kan bestaan MDF, spaanplaat of multiplex zijn. Omdat het echt hout betreft, zal geen enkel fineer hetzelfde ogen. Dit maakt het ook een interessanter en uniekere keuze dan melamine. Elk meubel of wandbekleding is tot in detail uniek.

Doordat het materiaal enkel een dunne toplaag heeft, is het ook een stuk betaalbaarder dan massief plaatmateriaal en behoud je toch de échte natuurlijke look-and-feel. Wel belangrijk om te realiseren, een fineren toplaag is, net als een massieve plaat, écht hout en daardoor gevoelig voor UV. Het is daarom belangrijk fineren plaatmaterialen nog af te werken met een lak of beits. Ben je op zoek naar duurzame, buigvaste meubelpanelen met de look-and-feel van echt hout? Dan kun je het beste kiezen voor fineer.

Dosse of kwartiers gesneden hout

Het zagen van boomstammen wordt doorgaans gedaan op twee verschillende manieren: dosse of kwartiers. Als het hout dosse wordt gesneden worden er in de lengterichting lange plakken gezaagd. Hierdoor zijn de vlammen van het materiaal duidelijk te zien en wordt er optimaal gebruikgemaakt van het hout. Wanneer er kwartiers gesneden wordt, wordt er een kwart van de boomstam geschaafd. Hierdoor krijg je wat langere dunne nerven en minder vlammen.

Lees hier alles over fineer

Voegtechniek: Boek, geschoven of gedraaid.

Naast de snijwijze worden fineerplaten ook op verschillende manieren gevoegd. De voegtechniek 'boek' plaatst de stroken om en om. 'Geschoven' voegt de stroken in dezelfde richting naast elkaar. Bij de voegtechniek 'gedraaid' worden de stroken om en om 180 graden gedraaid.

In het kort nog een keer de voordelen van gefineerd plaatmateriaal:

 • De uitstraling van massief hout
 • Hoge buigsterkte en werkt niet
 • Zeer geschikt voor luxe afwerkingen.
 • Elke plaat is uniek tot in detail.

Drager van MDF Blank

De drager staat in tegenstelling tot massief hout in de basis altijd garant voor stabiliteit. Daarmee bedoelen we dat het materiaal, in tegenstelling tot massief, niet kromtrekt. MDF maakt het daarnaast bijvoorbeeld goed bewerkbaar en spaanplaat zorgt weer voor een lichter gewicht. 

Dit meubelpaneel heeft MDF Blank als drager. MDF blank is de standaard onbehandelde uitvoering van de vele soorten MDF te verkrijgen zijn. De plaat bestaat uit houtvezels die onder hoge druk zijn samengeperst. Dit maakt dat het materiaal gemakkelijk te bewerken is en niet splintert. MDF blank is vanwege zijn zuigende werking alleen geschikt voor toepassingen binnenshuis en in droge omstandigheden.

Op maat gezaagde Infinite Wood Decopanel panelen

Net als gemelamineerde meubelpanelen worden ook gefineerde meubelpanelen door verschillende producenten geproduceerd. Decospan is hier één van en maakt met Infinite Wood Decopanel wel zeer bijzondere decoratieve panelen. Door veelvoorkomende houtsoorten te combineren met een speciaal productieproces, maakt Decospan tal van populaire houtsoorten na zonder deze houtsoorten daadwerkelijk te hoeven kappen. Andere productlijnen van Decospan zijn: Nørdus, Querkus en Shinnoki

Fineer van Infinite Wood Decopanel

Fineer heeft een prachtige uitstraling. Afhankelijk van de houtsoort kan de prijs wel erg oplopen. Daarnaast zijn vaak de exotische houtsoorten ecologisch gezien geen verantwoorde keuze om op grote schaal te kappen. Hoe krijg je dan toch die prachtige uitstraling van bijvoorbeeld ebbenhout op je nieuwe keukenkastjes?

Bij MDF Sirius Birch Gefineerd wordt gebruikgemaakt van een speciale techniek om met verantwoorde houtsoorten toch de gewenste uitstraling te bereiken. Infinite Wood fineer bestaat namelijk uit populier of ayous hout. Dat zijn houtsoorten die veel voorkomen en een snelle groeitijd hebben. De productie van dit type fineer is op deze manier een erg duurzame keuze! Door de fineerlagen van dit type hout op een ecologische manier te bewerken en samen te voegen kunnen er verschillende texturen, kleuren en patronen worden gemaakt. 

Infinite Wood sample service

Ben je benieuwd naar dit materiaal? Bestel een sample op de website van Decospan. Beoordeel het materiaal en laat het vervolgens op maat gezaagd thuisbezorgen door dé online zagerij. 
 

Beschikbare diktes van MDF Sirius Birch Gefineerd

De beschikbare diktes van MDF Sirius Birch Gefineerd kies je gemakkelijk via de productconfigurator.

Bewerken van gefineerde meubelpanelen.

Gefineerde meubelpanelen zijn over het algemeen vrij goed bewerkbaar. Waar gemelamineerd meubelpaneel een toplaag heeft die snel splintert, is de fineerlaag van gefineerd meubelpaneel prima te bewerken. Vooral wanneer de drager van MDF is heeft het materiaal dezelfde bewerkbaarheid als een gewone MDF-plaat. Dit maakt MDF Sirius Birch Gefineerd een fijne keuze voor meubels waar een hoop frees of zaagwerk aan te pas komt.

Let wel op: Fineer is een natuurproduct en moet dus nog afgewerkt worden. Gebruik hiervoor een passende lak. Het type lak is van invloed op de uitwerking en uiteindelijke uitstraling van het fineer. Lees je daarom goed in over de verschillende lakken die beschikbaar zijn, of ga langs bij een verfspecialist. 

Specifieke toepassingen van gefineerde meubelpanelen.

Meubelpaneel wordt ook wel gefineerd of decoratief MDF genoemd en wordt veel gebruikt voor het maken van onder andere wandbekleding en meubels in hotels, restaurants, winkeletalages, bibliotheken en andere publieke ruimtes waar rust, luxe en warmte een belangrijke sfeermaker is. Het is één van de meest hoogwaardige keuzes binnen meubelpaneel in uitstraling en constructie. 

Waar veel gemelamineerd meubelpaneel vooral de focus legt op weerbaarheid tegen bijvoorbeeld vocht en warmte of intensief gebruikt, zijn gefineerde meubelpanelen vooral gericht op de unieke uiterlijke kenmerken door gebruik van echt hout. Gefineerde panelen kunnen net als gemelamineerde panelen prima gebruikt worden voor horizontale toepassingen. De weerbaarheid is, in tegenstelling to melamine, wel sterk afhankelijk van het type lak en wijze waarop de plaat afgewerkt wordt. Lees je dus altijd goed in over de eigenschappen van de lak die je gebruikt of raadpleeg een specialist.

Alternatieven voor meubelpaneel

Is MDF Sirius Birch Gefineerd toch niet de juiste houtsoort voor jouw klus? Wil jij het plaatmateriaal in een groter formaat of in een specifieke (RAL) kleur hebben? Bekijk dan ook MDF lakdraagfolie. Dit plaatmateriaal verf je gemakkelijk met in jouw favoriete kleur. Of bekijk onze andere gefineerde meubelpanelen.

DIY Inspiratieblog

Laat je inspireren door anderen

DIY Inspiratieblog

Bekijk alle inspiratie projecten

Vergelijkbare producten

Maak je project compleet

MDF Altair Teak Gefineerd
MDF Altair Teak Gefineerd

Vanaf

174,13

p/m2

MDF Antares Teak Gefineerd
MDF Antares Teak Gefineerd

Vanaf

173,12

p/m2

MDF Ara Rosewood Gefineerd
MDF Ara Rosewood Gefineerd

Vanaf

228,94

p/m2

MDF Atlas Oak Gefineerd
MDF Atlas Oak Gefineerd

Vanaf

180,23

p/m2

MDF Atria Oak Gefineerd
MDF Atria Oak Gefineerd

Vanaf

182,53

p/m2

MDF Autumn Larch Gefineerd
MDF Autumn Larch Gefineerd

Vanaf

206,74

p/m2

MDF Clean Spruce Gefineerd
MDF Clean Spruce Gefineerd

Vanaf

150,17

p/m2

MDF Corvus Ebony Gefineerd
MDF Corvus Ebony Gefineerd

Vanaf

191,32

p/m2

MDF Honey Pine Gefineerd
MDF Honey Pine Gefineerd

Vanaf

113,54

p/m2

MDF Hydra Birch Gefineerd
MDF Hydra Birch Gefineerd

Vanaf

122,46

p/m2