Verstek zagen: start met schetsen!

Bij TOSIZE.be kun je jouw plaatmateriaal laten zagen en volledig afgewerkt met een verstek rand thuis laten bezorgen. Ideaal voor wanneer je naadloze verbindingen wilt creëren. In dit artikel leggen wij jou stap voor stap uit hoe je jouw project in verstek kan laten zagen en waar je extra op moet letten. Wanneer wij het over het zagen in verstek hebben, bedoelen wij het volledig afschuinen van een rand, die ervoor zorgt dat je onzichtbare verbindingen kunt maken en de hoeken mooi afgewerkt zijn.

Verstek: 45 ° naar boven of naar beneden?

In onze maatwerk configurator heb je twee keuzes wanneer het gaat om zagen in verstek: de verstek afwerking van boven naar beneden, of van beneden naar boven. Standaard wordt de optie ‘naar beneden’ gekozen. Dit betekent dat het plaatmateriaal van rechts boven naar links onder afgezaagd wordt wanneer je het plaatmateriaal plat op tafel legt. Zie de afbeelding hiernaast voor verduidelijking.

Welke je nodig hebt ligt aan jouw project. Heeft het plaatmateriaal geen zichtzijde dan is een handige vuistregel om te onthouden: Wanneer je alle zijdes van boven naar beneden in verstek laat zagen, vormen de 6 planken een 3D kubus.

Hieronder vind je de verschillende mogelijkheden weergegeven in een praktische afbeelding. Wanneer je gaat werken met plaatmateriaal met een zichtzijde, zoals Multiplex, massief Eiken etc. Dan wil je natuurlijk de mooi kant in zicht hebben. In de afbeeldingen hieronder wordt de zichtzijde aangegeven met letter A. Letter B is dus de kant die niet zichtbaar is.

Start met schetsen

Waarschijnlijk ben je al begonnen aan een schets met daarbij de afmetingen van het plaatmateriaal. Leg deze schets even weg en pak een blanko papier. Hierop maak je eerst een simpele 3D schets van jouw klus. Geef vervolgens alle platen een apart nummer of cijfer. Wij hebben een rechthoekig Tv-meubel zonder achterwand geschetst. Doordat het meubel niet over een achterwand beschikt, zullen niet alle zijdes in verstek moeten worden gezaagd.

Ontleed jouw schets

De volgende stap is het ontleden van jouw klusproject. Pak een bepaald aanzicht van het project, wij zijn gegaan voor het vooraanzicht. Teken nu alle losse onderdelen. Ook hier nummer je de verschillende platen op dezelfde manier als in de 3D schets. In de laatste stap van onze maatwerk configurator, kun je op iedere plaat een eigen kenmerk toevoegen. Neem hier ook weer de juiste letters of cijfers over, zodat wanneer je project in huis is, je gelijk aan de slag kan met jouw klus!

 

Let op de zijdes

Wanneer je het plaatmateriaal aan het bestellen bent in de configurator, bepaal je bij stap 4 de afwerkingen. Hier bepaal je dus ook welke zijdes in verstek gezaagd moeten worden. Wanneer je kiest voor een rechthoek, zie je de volgende afbeelding staan. Alle zijdes van de rechthoek hebben een eigen naam: korte zijde 1 & 2, lange zijde 1 & 2. Wanneer je een andere vorm kiest, zullen ook hier de zijdes een eigen naam hebben. Gebruik deze afbeelding voor de volgende stap.

Benoem de zijdes

Bij deze stap ga je de afbeelding hierboven als het ware overnemen in je schets. Zo benoem je van elke plaat de lange en korte zijdes. LZ = Lange zijde & KZ = Korte zijde.

Benoem de zijdes: plaat met een houtnerf

Wanneer je een project hebt met een houtnerf ga je op dezelfde wijze aan de slag, door het project te ontleden en alle zijdes een naam, plus nummer te geven. Zie de afbeelding hiernaast.

Bekijk ons plaatmateriaal

Markeer de verstek randen

Nu gaan we bepalen welke zijdes in elkaar gaan vallen, waardoor er een naadloze verbinding wordt gecreëerd. Dit is aangegeven met pijlen. Pak een dikke stift, bijvoorbeeld een markeerstift, en geef alle zijdes die in elkaar gaan vallen een kleur.

Klaar met het zetten van gekleurde lijnen? Dan zie je nu precies welke zijdes er in verstek gezaagd moeten worden. Doordat je bij elke zijde hebt benoemd waar de verstek rand moet komen, kun je het zo overnemen in de configurator. Begin voor het gemak met A en eindig met E, zodat je geen één plaat mist. In de afbeelding zie je dat alle zijdes van plaat A in verstek gezaagd moeten worden. Bij plaat B, C, D en E worden drie van de vier zijdes in verstek gezaagd (doordat het meubel niet over een achterwand beschikt).

Inspiratie projecten

Laat je inspireren door onze klanten en bekijk hoe zij hun project met verstek randen realiseerden. Wellicht zit jouw idee er al wel tussen!

Bekijk ons assortiment