Een prullenbak om afval te scheiden maak je zelf, door klus expert Ivonne

Gerelateerde projecten
TOSIZE Furniture
Nieuw!
Wij maken klussen nóg makkelijker!
Eenvoudig als bouwpakket thuisbezorgd.
Start met ontwerpen
TOSIZE Furniture
Nieuw!
Bekijk onze nieuwe vakkenkasten 3D configurator
Logo TOSIZE.be
Start direct met samenstellen

Maak dit project zelf met plaatmateriaal op maat gezaagd door TOSIZE.be!

Ivonne

Ivonne

NL

Gemiddeld

4 minuten

Leer hoe je zelf een prullenbak kunt maken om afval te scheiden met behulp van handige klustips. Deze gids neemt je stap voor stap mee door het proces van het creëren van een functionele en praktische prullenbak, speciaal ontworpen voor het scheiden van verschillende soorten afval. Ontdek creatieve oplossingen en slimme ontwerpen om een milieuvriendelijke en georganiseerde afvalsortering te realiseren in jouw huishouden. Maak vandaag nog je eigen prullenbak om bij te dragen aan een duurzamere levensstijl.

Omschrijving

Heb je er wel eens aan gedacht om je eigen prullenbak te ontwerpen? Dan weet je zeker dat hij past bij jouw interieur! Wij hebben ontdekt dat het scheiden van afval ook een stuk makkelijker wordt wanneer je hier een geschikte prullenbak voor hebt. Wij gingen aan de slag met een ontwerp voor in ons kantoor, en zie hier het resultaat. Er passen meerdere bakjes in, zodat je het afval eenvoudig kunt scheiden. En door het gebruik van MDF Zwart V313 en OSB 3 ziet het er ook nog eens stijlvol uit!

Hoe ik dit project gemaakt heb

Al het materiaal hebben wij alvast op de mm nauwkeurig gezaagd. Aan jou de taak om de planken aan elkaar te bevestigen. Dit doe je als volgt:

Stap 1:

Leg al je materiaal en gereedschap klaar voor gebruik. Dit kost vooraf wat meer tijd, maar het helpt enorm als alles binnen handbereik is tijdens de klus! Het materiaal MDF Zwart V313 kan wat kleur afgeven wanneer je er mee werkt. Houd hier rekening mee.

Stap 2:

Leg de achterkant van de prullenbak op je werkblad, met de verstekrand naar beneden. Leg de zijkanten van de prullenbak er met de randen strak tegenaan. Ook met de verstekrand naar beneden. En doe ditzelfde met de voorkant van de prullenbak. Plak de randen aan elkaar vast met tape. Strak geplakt? Draai de platen voorzichtig om. Smeer constructielijm op de verstekranden en ‘vouw’ de randen dicht, zodat de basis van de prullenbak ontstaat. Breng extra tape aan om de platen op de juiste plek te houden en goed te laten drogen. Bekijk de exacte droogtijd op de verpakking van de lijm die jij gebruikt.

Stap 3:

Bevestig de onderkant van de prullenbak ook met lijm en tape het vervolgens goed vast om de planken op de juiste plek te laten drogen. Laat de tape rond de verstekranden nog even zitten voor wat stevigheid gedurende het drogen van de lijm en de verdere opbouw van de prullenbak.

Stap 4:

Bevestig het pianoscharnier aan de klep van de prullenbak. Teken op het scharnier de lengte af van de bak en zaag dit met een ijzerzaagje in de juiste afmeting. Het scharnier kun je het beste net een beetje buiten de rand bevestigen. Dit ziet er het mooiste uit!

Plaats de andere kant van het pianoscharnier op de prullenbak zelf. Dit is een precies karwei! Leg ter ondersteuning eventueel iets onder de klep, zodat die erop kan steunen wanneer je het pianoscharnier vast schroeft.

Stap 5:

Plaats het handvat aan de bovenkant van de klep. Meet dit vooraf even uit, zodat je zeker weet dat het handvat in het midden zit.

Stap 6:

Tijd voor het plaatsen van de pootjes van OSB 3. De latjes lijm je eerst aan elkaar en kun je even aan elkaar tapen om het te laten drogen. Zijn ze droog? Schroef ze dan aan de prullenbak.

Stap 7:

Plaats de prullenbakjes in de prullenbak en voeg er eventueel een sticker aan toe om aan te geven voor welk afval het bakje is. Je kunt MDF Zwart V313 afwerken met een transparante lak of schilderen in de kleur die jij mooi vindt!

Tip: Voor het in elkaar zetten van de prullenbak kun je twee soorten lijm gebruiken: houtlijm of constructielijm / bruislijm. Houtlijm heeft als voordeel dat het makkelijker in gebruik is omdat je het teveel aan lijm gemakkelijk kunt verwijderen met een vochtige doek. Constructielijm niet, dit krijg je minder makkelijk van je handen en moet je met een beitel wegsteken wanneer overtollige lijm uit de naden loopt en opdroogt. Constructielijm heeft daarentegen een vullende werking die eventuele oneffenheden opvult en daardoor een mooier resultaat geeft.

Afmetingen van mijn DIY project

58,0 x 73,0 x 41,2 cm

Tip! Bekijk ook onze handige klustips!

In deze DIY video ontdek je hoe je projecten van anderen als inspiratie kunt gebruiken voor je eigen klus. Zie hoe TOSIZE Furniture kasten gemaakt zijn en pas ze aan naar jouw smaak. Leer hoe je bestaande zaaglijsten overneemt en ze aanpast aan je eigen behoeften. Met handige tips en stap-voor-stap uitleg, wordt het makkelijk om je eigen project te starten en te voltooien. Begin vandaag nog met jouw unieke DIY project!

Hoe nu verder?

Wil jij dit DIY project maken? Bekijk de zaaglijst van Ivonne en maak jouw bestelling eenvoudig compleet.

173,90 €


Alle gebruikte materialen

Uitleg
Uitleg

Alle plaatmaterialen bekijken