Thuiswinkel Waarborg

XL Torens van Hanoi van Timmerpaneel Grenen

XL Torens van Hanoi van Timmerpaneel Grenen
XL Torens van Hanoi van Timmerpaneel Grenen
XL Torens van Hanoi van Timmerpaneel Grenen
XL Torens van Hanoi van Timmerpaneel Grenen

Maak dit project zelf met plaatmateriaal op maat gezaagd door TOSIZE.be!

Omschrijving

De Torens van Hanoi is een spel bedacht door de de Franse wiskundige Édouard Lucas in 1883. Het doel van het spel is de schijven-toren te verplaatsen naar een andere stok door de schijven één per één te verplaatsen zodat nooit een grotere schijf op een kleinere schijf ligt. Zoals je kan lezen op de gelijknamige Wikipedia-pagina, zijn de Torens van Hanoi gekoppeld aan een legende over een hindoe-tempel in de Indiase stad Benares onder keizer Fo Hi. De priesters van deze tempel, de brahmanen, hielden zich bezig met het verplaatsen van een toren van 64 gouden schijven. De schijven lagen op drie naalden van diamant, elk een el lang en zo dik als het lichaam van een bij. Volgens de legende komt de wereld tot een einde als het werk af is. Men kan aantonen dat je minimaal 2 tot de macht n (n= aantal schijven) stappen nodig hebt om de Torens van Hanoi op te lossen met n schijven. Aannemend dat de priesters één schijf per seconde zouden verplaatsen, doen ze er ruwweg 585 miljard jaar over om het werk af te maken. Dit is ongeveer 43 maal zo lang als de geschatte leeftijd van het universum!

Hoe heb je het spel gemaakt?

Benodigdheden:  
  • 1 rechthoekige houten grondplaat*
  • 7 houten schijven, met toenemende diameter*
  • 3 ronde houten stokjes
  • houtlijm
  • deuvelset
  • gatzaag of klokboor met diameter iets groter dan de diameter van de ronde houten stokjes
  • boor
  *= geleverd door TOSIZE.com De werkwijze is uiteraard vrij vanzelfsprekend: we moeten de ronde stokjes op de grondplaat bevestigen en gaten in de schijven zagen zodat deze over de stokjes geschoven kunnen worden.   De stokjes heb ik op de plaat bevestigd met behulp van een deuvelset (ik gebruikte een houtplug van 4,0 cm) :
  1. boor een gat van 2,0 cm in de grondplaat; het gat heeft dezelfde diameter als de houtplug
  2. boor eveneens een gat van 2,0 cm in een uiteinde van het stokje
  3. spuit een beetje houtlijm in de gaten en verbind met de houtplug
  De gaten in de schijven heb ik gezaagd met behulp van een gatzaag. Zorg voor 1 mm speling om de schijven vlot over de stokjes te kunnen schuiven.

Wat zijn de afmetingen?

De afmetingen zijn 95,0 cm lang bij 35,0 cm breed

Ervaring met OPMAATAGEN.nl

Mooi afgewerkt materiaal en een snelle levering!

Geen resultaten gevonden